O campionato de baristas é xa un referente no mundo do café no que participan os mellores baristas profesionais, os mellores estudantes de hostalaría (os futuros mellores baristas profesionais) e intervieñen empresas referentes no sector.
O concurso celebrouse en 3 jornadas do 9 ao 11 de febreiro no IES de Foz.
3 concursos diferentes
Este certame engloba, en realidad 3 campionatos diferentes, dous de baristas e un de cata:
- Campionato Internacional de Baristas de Escolas de Hostalaría (VIII Edición)
- Campionato Internacional de Cata de Cafés de Escolas de Hostalaría (III Edición)
- Campionato Internacional de Baristas Profesionais (III Edición)
Funcionamiento do concurso de cata
No concurso de cata, os participantes teñen que superar distintas probas:
Unha proba de cata gustativa
Recoñecemento dos sabores básicos do café
Recoñecemento de café en cata
Reconocer 5 cafés mediante cata, coa peculiaridade de que un dos cafés está repetido.
Proba olfativa
Recoñecer ao menos un tercio dos 12 cafés dos que consta a cata… pero soamente empregando o olfato.
Funcionamiento dos concursos de baristas
Neste concurso os participantes realizan 3 preparacións distintas:
- Café Espresso
- Café Cappuccino
- Unha preparación orixinal propia
Escolas que participan
Nesta edición participaron, tanto no Campionato de Cata como no Campionato de Baristas as 17 mellores escolas do norte de España e Portugal:
- IES Peñacastillo (Cantabria)
- IES Fuente Fresnedo Laredo (Cantrabria)
- Hotel Escuela Las Carolinas (Cantabria)
- IES Marqués de Casariego (Asturias)
- Escuela de Hostelería y Turismo de Gijón (Asturias)
- CIFP Ciudad de León (Castilla y León)
- Escola de Hotelaría e Turismo de Viana do Castelo (Portugal)
- Escola de Hotelaría e Turismo do Douro – Lamego (Portugal)
- CIFP Carlos Oroza (Galicia)
- CIFP Compostela (Galicia)
- CIFP Manuel Antonio (Galicia)
- CIFP Paseo das Pontes (Galicia)
- IES de Foz (Galicia)
- IES de Vilamarín (Galicia)
- IES Fraga do Eume (Galicia)
- IES Sanxillao (Galicia)
- CPR Belarmino Fernández Iglesias (Galicia)
Premios
Os premiados e premiadas por cada competición foron:
Campionato Internacional de Baristas de Escolas de Hostalaría (VIII Edición)
- Primeiro clasificado. Antonio Castiñeiras Plata do CIFP Compostela, Santiago de Compostela
- Segundo clasificado. Tomás Ucha Altamirano do CIFP Carlos Oroza, Pontevedra
- Terceiro clasificado. Óscar Martínez Goás do IES Marqués Casariego, Tapia de Casariego
Campionato Internacional de Baristas de Escolas de Hostalaría (VIII Edición)
- Primeiro clasificado. Enrique Salgueiro Galdo do CIFP Paseo das Pontes, A Coruña
- Segundo clasificado. José Pérez Gayoso do IES de Vilamarín, Ourense
- Terceiro clasificado. Juan Manuel Caviedes Hoyo do IES Fuente Fresnedo, Laredo
Campionato Internacional de Baristas de Escolas de Hostalaría (VIII Edición)
- Primeiro clasificado. Adrián Fernández Menéndez, Asturias
- Segunda clasificada. Laura Fuentevilla del Haya, Cantabria
- Terceira clasificada. Ayana Belgoderi, Portugal