Skip to Content

Leite e froitas, Proxecto: O camiño, Curso 2020-2021

O camiño de Santiago

O CAMIÑO DE SANTIAGO

O camiño de Santiago

BO CAMIÑO PEREGRIN@S

  Os peregrin@s de infantil están preparados para iniciar o camiño coa indumentaria adecuada e elaborada con materiais reciclábel e biodegradables.

 

Entroido 2021 Educación Primaria

Este ano o Centro inspirouse no Camiño de Santiago como tema para o Entroido, ao ser o proxecto deste ano.

COMEZA O CAMIÑO

Comezamos O CAMIÑO e para iso deixámosvos un mapa sobre as diferentes rutas que hai para facelo e información sobre as máis coñecidas.

O Camiño Francés

É a ruta máis popular xa que ofrece gran variedade de recursos culturais, naturais e gastronómicos.

Este camiño une a cidade de Saint Jean de Pied de Port con Santiago de Compostela. Ten 31 etapas de 20-25km diarios e un total de 802 kilómetros.

Comeza en Roncesvalles e pasa polas seguintes cidades e pobos:

  • Zubiri, Pamplona/Iruña, Puente La Reina/Gares, Estella/Lizara.
  • Torres del Río, Logroño, Najera, Santo Domingo de la Calzada, Belorado.
  • Áges, Burgos, Hontanas, Boadilla del Camino, Carrión de los Condes.
  • Terradillos de los Templarios, El Burgo Ranero, León, San Martín del Camino, Astorga.
  • Foncebadón, Ponferrada, Villafranca del Bierzo, O Cebreiro, Triacastela, Sarria,
  • Portomarín, Palas de Rei, Arzúa.

Pedrouzo é a última atopándose a uns 20 kilómetros de Santiago de Compostela.

O Camiño Aragonés

É unha das rutas máis antigas cun  recorrido de 170 kilómetros e 6 etapas, pero moi longas.

Dentro da súa beleza polas paisaxes, podemos visitar as provincias de  Huesca, Zaragoza e Navarra.

Comezamos en Somport facendo 30,5 km. Despois visitaremos Arrés, Ruesta, Sangüesa, Monreal e Puente la Reina, para rematar na Plaza de Obanos e chegar a Santiago de Compostela.

O Camiño Primitivo

Foi este camiño o que levou ao Rei Alfonso II ata a tumba do Apostol Santiago no no século IX.

Ten un percorrido de 321 kilómetros con 11 etapas.

Comeza la cidade de Oviedo e despois atravesa Grado, Salas, Tineo, Borres, Pola de Allande La Mesa, Grandas de Salime, Fonsagrada, Cádavo Baleira, Lugo e Palas de Rei. Dende aquí engancha coa etapa francesa e despois de varios días chegamos á Praza do Obradoiro.

O Camiño Vasco

O traxecto empeza en Irún ata Sto Domingo da Calzada formando 8 etapas en 203 kilómetros. Unha vez chegado aquí enlaza tamén co Camiño Francés.

É moi habitual no inverno atopar neve, polo que tamén se pode desfrutar da paisaxe do relevo.

Ruta do Norte

Este camiño tamén é moi coñecido xa que na Idade Media foi feito polos reis europeos.

O percorrido consta de  814 kilómetros en 32 etapas comezando en Irún e finalizando en Arzúa pasando polas cidades de Mondoñedo, Gijón, Santander, San Sebastián, Comillas, Áviles, Luarca, La Caridad, Abadín, Bibalda, Baamonde, entre outras.

O Camiño Portugués

Formado por 600 kilómetros de perenigración, esta ruta foi feita por personaxes ilustres coma o Rei Don Manuel ou a Raíña Sta Isabel de Portugal.

Este camiño parte da capital de Lisboa e pasa polas localidades de Alhandra, Azambuja,  Santarém, Golega, Tomar, Alvaiázere, Rabaçal, Coimbra, Mealhada, Águeda, Albergaria a Velha, Oliveira de Azeméis, Grijó y Oporto. El camino principal continua por Vilarinho, Barcelos, Ponte de Lima, Rubiães. Entra en España por Tui e continúa por O Porriño, Redondela, Pontevedra, Caldas de Reis e Padrón ata Santiago de Compostela.

A etapa Vía da Plata

O Camiño da Plata é o máis importante dende a zona sur debido a que, na actualidade, Sevilla é considerada coma a cidade de inicio do Camiño de Santiago, xa que a súa orixe remóntase ás diferentes calzadas romanas que na Idade Media aproveitaron os peregrinos.

O percorrido é de 705 kilómetros formado por 26 etapas. Comezando en Sevilla, pasando por Zafra, Mérida, Cáceres, Plasencia, Béjar, Salamanca, Zamora, Benavete e remata en Astorga.

 

E A TI, QUE CAMIÑO CHE GUSTA MÁIS?

 

Ponlle as pilas o teu bocata 3º e 4º Primaria

O alumnado de 3º e 4º de Primaria, disfrutaron do programa PONLLE AS PILAS AO TEU BOCATA,un Programa da Consellería do Mar da Xunta de Galicia  para promocionar o consumo e alimentos do mar en conserva entre o público máis novo.

 

 

Almorzos saudables 1º Primaria

Hoxe tivemos a oportunidade en 1º de PRIMARIA de participar na actividade “almorzos saudables” que organiza o Concello de Lugo @concellolugo deste xeito aprendimos cómo clasificar os alimentos,  como debería ser o noso almorzo para crecer fortes e sans e ademáis puidemos disfrutar dun especáculo de maxia. Dende o @ceipparadai queremos agradecer o labor dos distintos profesionais desta actividade.

 

 

 

 

Plan proxecta: Leite e froitas

Traballamos no ámbito da saúde e da alimentación a través das seguintes modalidades:

  • Consumo de froita.

  • Consumo de lácteos.

 
  • De conservas do mar (Ponlle as pilas ao teu bocata).
  • Acercamento ao consumo de peixe (o sabor da aventura está no mar).

Con este plan contribuimos a familiarizar os escolares nunha alimentación saudable, potenciando o consumo de productos naturais e de calidade (froitas, verduras, lácteos, peixes...) frente a bolería industrial e a comida lixo.
 

Levamos a cabo accións educativas diversas destinadas a a coñecer, fomentar e manter, na escola e nas casas, o hábito do consumo destes alimentos que contribúen a unha alimentación e dieta equilibrada.

Unha mostra o noso traballo pódese ver nestas outras imaxes:

¡¡ Xa coñecemos mellor algunhas froitas e verduras!!

1º PRIMARIA: sandia e repolo / melón e remolacha

2º PRIMARIA: amorodo e porro / figo e pepino

3º PRIMARIA : mandarina e cenoria

                      cereixa e rábano / ameixa e nabo

 

4º PRIMARIA: mazá e tomate / pera e pemento

                    aguacate e cebola / laranxa e allo

                    kiwi e espinaca

5º PRIMARIA: platano e leituga / uvas e calabaza

                     albaricoque e coliflor

                     lemón e berenxena

6º PRIMARIA: melocotón e esparrago / néspero e acelga

 

Taller de filloas

 

Outro taller que fixemos os nenos e nenas de 5 anos foi o das filloas.

Despois de oir a explicación, escribimos ou debuxamos nun folio as cousas que necesitábamos para facer unhas boas filloas.

 

Despois pasamos á acción. Comenzamos por medir todos os ingredientes da receita: auga, leite, ovos, fariña...

 

Despois chegou o turno para bater toda a mixtura.

Que canso é esto de bater!

 

 

Despois de quedar a masa ben finiña, Charo púxose a facer as filloas.

 

 

Esta saiu cunha forma ben curiosa.

A quen semella?

 

E despois de poñerlles un chisquiño de azúcar, puxémonos a comelas.

Que ricas que estaban!

 

 

 

 

A ver se podedes ver o vídeo.

 

A partir do 20 de xuño: Formalización de matrícula para infantil e primaria.

Estimadas familias:

Informámoslles que o prazo de matrícula do curso 2019/2020 será do 20 ao 30 de xuño.

ACTIVIDADE NUTRICOLES INFANTIL

Hai uns días realizamos unha actividade co alumnado de Educación Infantil que dirixiu Natalia Hospido, Dietista- Nutricionista.

Seguindo un dos obxectivos do centro de fomentar o consumo de froitas e verduras, esta vez traballamos cos sentidos: olfacto e tacto para dar a coñecer froitas e/ou verduras de tempada.

 

REPARTO DE LEITE NO RECREO

Estimadas familias:

Informámoslles que do 28 de xaneiro ao 22 de febreiro (catro semanas) está previsto o reparto dun brick de leite por alumno, para tomar antes do recreo.

Deberano ter en conta á hora de mandarlles a “merenda” de media mañá.

 Lembramos a norma do centro: Non está permitido traer alimentos que conteñan chocolate, bolería industrial, batidos, zumes…

 

REPARTO DE FROITA NO RECREO

Estimadas familias:

Informámoslles que do 25 de marzo ao 5 de abril (dúas semanas) está previsto o reparto dunha peza de froita fresca a cada alumno, para comer antes do recreo.

Deberano ter en conta á hora de mandarlles a “merenda” de media mañá.

Lembramos a norma do centro: Non está permitido traer alimentos que conteñan chocolate, bolería industrial, batidos, zumes…

Contenido sindicado


by Dr. Radut