Skip to Content

Rúa Cardeal Páramo Somoza Nº12 Pantón 27430 (Lugo)              ceip.monte.balinho@edu.xunta.gal  Telf.:982828216/15

Nutriescola

Blog de Alimentate ben ...-2022

1 XUÑO: Día MUNDIAL DO LEITE

O pasado sábado, 1 de xuño celebrouse o Día Mundial do Leite, conmemoración anual proposta pola Organización das Nacións Unidas para a Alimentación e a Agricultura dende o 2001.

Con motivo desta data, o luns 3 de xuño, representantes da Asociación Agromuralla de Lugo, que reinvidican melloras no sector da agricultura e a gandaría, achegáronse ao noso cole a darnos unha breve explicación dos beneficios do consumo de leite e deixáronnos como agasallo, unhas botellas de leite de vaca fresquiño.

 

Moitas grazas!!

 

 

COLLEITA DA HORTA

No Baliño, non paramos nin a piques de rematar este supercurso! A horta está xa a pleno rendemento e imos recollendo o que sementamos para aproveitalo para os nosos menús no comedor. Que ben presta comer o que un mesmo sementa!

Recollemos verduras das que plantamos a finais do inverno e "lambiscamos" nos amorodos da tempada.

Nas imaxes que seguen tamén vemos ao noso compi Thigao de Infantil que traslada restos da herba desbrozada para o compost, co que posteriormente abonaremos.

 

3º XORNADA CLUBE LECTURA LERÍN LERÁN: PLÁTANO FRITO

Este luns 13 de maio, o alumnado do Clube de lectura Lerín Lerán de 5º e 6º de primaria, dirixido pola mestra Laura, celebraron unha nova xuntanza literaria para debatir e falar sobre o libro "ALMA DE ELEFANTE" (Premio Anaya infantil 2022). Unha tenra historia de crecemento e amor polos animais.

Unha historia desenvolta no país africano que trasladou á rapazada a un novo país sen moverse da súa terra, simplemente a través da imaxinación. Velaí o superpoder dos libros e da lectura.

E por suposto, para amenizar a xornada, elaboraron unha receita típica de África e descoñecida en sabor por todos e todas: o Alloco, tamén chamado Aloco ou Aloko), popular sobre todo en África occidental e central, e elaborado a base de plátanos macho fritos. Pola súa sinxeleza, é considerado unha comida rápida vendido nas rúas da Costa do Marfil entre outras. Faise fritido en aceite e mesturado con xenxibre.

Gustoulles? Pois a uns sí e a outros non...Alomenos seguro que non o olvidarán.

Lerín Lerán

máis lectura

no verán.

 

 

 

CROQUETAS DE COCIDO

O venres de Entroido, o noso cociñeiro Oscar preparounos unha comida moi típica desta época, de Galicia e da provincia do Baliño.... O COCIDO GALEGO.

Entre os ingredientes citamos o repoliño, as patacas, os garavanzos, a tenreira, o lacón e por suposto o chouriciño.

Pero claro, despois da merendola das sobremesas do Entroido coas familias... pois quedounos moita sobra...

Que facemos? tiralo?....ISO NUNCA!! Oscar gardou a comida e preparamos unhas deliciosas croquetas DE COCIDO co noso alumnado e incluímolas nun prato do noso menú diario. "O galego sempre deixa a vergoña"...pois neste caso, ÍMOLO APROVEITAR TODO TODITO...

Velaquí tedes probas do proceso e do resultado.

 

MARMELADAS POLO DÍA DA FAMILIA

O 15 de maio celébrase o DÍA DA FAMILIA, e no Baliño facendo honra a pequena GRAN familia que somos, preparamos uns agasallos cheos de amor para as familias d@s nos@s rapaces/as: unhas saudables marmeladas de KIWI! E por suposto feitas cos kiwis recollidos no Baliño.

Relacionamos esta actividade con varios proxectos nos que participamos: Voz Natura (reciclados de botes de cristal e refugallo de revistas antigas para decorar o agasallo), Nutriescolas (elaboración de marmeladas) e o Pdi " Coñecendo a nosa provincia:Lucus Augusti" que parte da biblioteca (seleccionando froita que se da na nosa contorna). As etiquetas foron elaboradas polo alumnado de 5º de primaria empregando o programa Canva, no que deseñan habitualmente diferentes propostas de Biblioteca creativa.

Agardamos que vos guste e endoce moitos momentos en familia xuntos! 
Grazas por todo o que nos dades!

Achegamos as RECEITAS porque sabemos que vos van encantar:

INGREDIENTES:

  1. CON AZUCRE
  • 1 KG de kiwis lixeiramente maduros.
  • 500 grs de azucre (blanco/moreno). (nós empregamos so 25o grs)
  • 1 limón exprimido ou en metades a cocer.
  • 45 minutos de coción máis ou menos
  1. SEN AZUCRE
  • Engadimos unha culler de agave 
  • 2 mazás Fuji con pel

ELABORACIÓN:

-Ferver 10 minutos ou esterilizar no microondas 3 minutos a máxima potencia, mediados de agua.

-As tapas tamén hai que fervelas durante 10 minutos. Non empregar oxidadas nin dobradas.

-Para gardar sumerxir os botes cheos tapados nunha pota con auga cubríndoos ben.

-Cociñar durante 40 minutos.

-Ao enfriar poñémolos boca abaixo e comprobamos que non perden líquido polas tapas.

 

 

FILIPINO FOOD DAY

No Baliño, este ano tivemos a sorte de contar coa presenza da nosa auxiliar de conversa Anj, procedente de Filipinas. 

E de novo, celebramos o Filipino Food Day que o ano pasado tivo tanto éxito entre o alumnado e profesorado. No menú do noso comedor, tivemos un primeiro, un segundo e unha sobremesa con sabor asiático, proposto por Anj e realizado, baixo a súa supervisión, a da nosa teacher Nati, da mestra encargada de comedor Maite e do noso cociñeiro Oscar, polo alumnado de 5º e 6º de primaria.

Por unhas horas, trasladámonos, sen movernos do cole a un país distinto ao noso empregando os sentidos do gusto e do olfacto. Experiencias culinarias distintas que nos axudan a descubrir diferentes sabores, texturas, ingredientes...

Estes foron os pratos que se serviron no comedor como guinda do pastel desta semaniña de maio:

  • 1º.Appetizer/starter: Egg drop soup
  • 2º.Main course: Pininyahang Manok
  • Sobremesa: Mais con yelo

 

Moitísimas grazas Anj pola túa dedicación e agarimo! Graciñas a Oscar o noso supercociñeiro, a Nati por supervisar todo, a Maite por encargarse de ter todo o necesario e a todo o profesorado e membros participantes na actividade. XUNTOS SOMOS "LO MÁS"!

 

 

SAÍDA ROSENDE (ESCOLA DE HOSTALARÍA)

Este mércores 24 de abril, os grupos de Infantil, 1º e 2º primaria e 3º e 4º primaria, realizaron unha visita/saída xunto con mestres e mestras á Escola de Hostalaría de Rosende, situada preto da nosa contorna. Intentando dar continuidade a tres dos proxectos do Baliño (Voz Natura, Nutriescolas e o Pdi "Coñecendo a provincia: Lucus Augusti").

 

Alí recibironnos con moito agarimo e ledicia, mestr@s e estudantes que se preparan para camareir@s e cociñeir@s. Tíñannos preparadas uns obradoiros relacionados coa alimentación e protocolo moi divertidos.

  • Obradoiro de "cookies" con chocolate: atendemos á mini introducción do que debemos facer para levar unha vida sana e saudable. Explicáronnos o proceso de facer galletas e puxémonos mans á masa.
  • Obradoiro dos sentidos: con vendas nos ollos poñemos a proba o noso sentido do gusto (cenorias, pemento vermello, menta, chocolate, amorodo...)
  • Obradorio de cocktails sin alcohol e batidos de chocolate e vainilla.
  • Obradoiro de espetos de froitas (amorodos, plátanos, piña e laranxa).

Pasamos unha mañá do mais divertida e aprendemos un montón.

Tomade nota da receita de GALLETAS:

  • 250 g de fariña
  • 125 g manteiga (moi fría)
  • 4 g sal
  • 80 g azucre glas

SABLAGE: mesturar cunhas rasquetas e logo coa xema dos dedos ata deixala cunha consistencia de area

Engadir un ovo e unha xema cando teña a textura mencionada. Amasar e non traballar demasiado a masa para non derreter a manteiga.

Cubrir cun film e deixar enfriar durante 2 horas. 
Enrolar en forma de cilindro.

Cortar e dar forma de galleta.

Engadir "toppings" ao gusto como p.ex. pedriñas de chocolate.

Levar ao forno.

 

 

 

SNACKS SAUDABLES CON FROITA

Como están indo uns días de primavera e calor, para as merendas de media mañá, os compis de 5º e 6º prepararon uns deliciosos snacks de froita fresca para coller forzas para levar o resto do día no Baliño.

Empregaron: amorodos, plátano, crema de cacahuete, chocolate fundido 85%.

O xeito de elaboralo:

-Nun molde colocamos papel de cociña.

-Laminamos os amorodos (ben lavados previamente) e o plátano.

-Colocamos as láminas de froita sobre o papel de cociña ata encher a base.

-Untamos con crema de cacahuete ou kéfir esa base.

-Fundimos o chocolate 

-Vertemos con coidado sobre a base 

-Refrixerar durante polo menos dúas horas.

PAPARRRR E DISFRUTAR EN COMPAÑÍA

 

 

"Porras" en Infantil

Os pequechos e pequechas do cole tiveron unha merenda especial. A profe Ana sorprendeunos cunhas "porras". Unha receita de masa de fariña e auga, en forma cilíndrica con estrías, un pouquiño máis longa que os coñecidos "churros".

Polas imaxes cremos que deron boa conta delas...Que opinades vós?

Distribuir contido


by Dr. Radut