APADRIÑAMENTOS CIENTÍFICOS

APADRIÑAMENTOS CIENTÍFICOS

O día 9 de febreiro os alumnos e alumnas de 5º de primaria, coa colaboración do alumnado de Bioloxía e Xeoloxía de 4º  ESO, fixeron a actividade correspondente ao segundo trimestre 

“LOMBARDA COMO INDICADOR DE ACIDEZ”

 

As distintas sustancias poden ser ácidas, neutras ou alcalinas (básicas), e as súas propiedades son distintas. As sustancias que  utilizamos a diario (na agricultura, en veterinaria, medicamentos, produtos de limpeza, na construción, alimentos…) e os líquidos do noso corpo teñen un grao de acidez distinto, e para medir esta acidez usamos o pH, que é una escala numérica do 0 ao14.

·         Os valores entre 0 e 7 → indican que a sustancia é ácida.

·         O valor 7 → indica que a sustancia é neutra (nin ácida nin básica)

·         Os valores entre 7 e 14 → indican que a sustancia é alcalina (básica)

A lombarda ten un pigmento  violeta escuro, que cambia de cor cando se mezcla cunha sustancia ácida ou alcalina, por eso se utiliza como indicador.

Os alumnos/as investigaron esta propiedade  nas distintas mostras: Almax (medicamento), Aspirina (medicamento), bicarbonato de sodio, Volvone (produto de limpeza), amoníaco doméstico (produto de limpeza e quitamanchas), cemento, cal, cinza,  viño branco, vinagre, zume de limón, leite, xabrón feito na casa, auga da billa, lixivia, gaseosa, deterxente, pasta de dentes, Aquarius, …) Tamén se pode utilizar calquera refresco ( Coca-cola, Fanta, Sprite,…), champú, xel de baño, alimentos…

Os resultados de pH obtidos , segundo a coloración das mostras, anotáronos nunha táboa.

 pH>                                                                                           pH<  

                                                                                                                      

AdjuntoTamaño
ph.jpg344.18 KB
lombarda.jpg2.39 MB