APADRIÑAMENTOS CIENTÍFICOS
APADRIÑAMENTOS CIENTÍFICOS
O día 9 de febreiro os alumnos e alumnas de 5º de primaria, coa colaboración do alumnado de Bioloxía e Xeoloxía de 4º ESO, fixeron a actividade correspondente ao segundo trimestre
“LOMBARDA COMO INDICADOR DE ACIDEZ”
As distintas sustancias poden ser ácidas, neutras ou alcalinas (básicas), e as súas propiedades son distintas. As sustancias que utilizamos a diario (na agricultura, en veterinaria, medicamentos, produtos de limpeza, na construción, alimentos…) e os líquidos do noso corpo teñen un grao de acidez distinto, e para medir esta acidez usamos o pH, que é una escala numérica do 0 ao14.
· Os valores entre 0 e 7 → indican que a sustancia é ácida.
· O valor 7 → indica que a sustancia é neutra (nin ácida nin básica)
· Os valores entre 7 e 14 → indican que a sustancia é alcalina (básica)
A lombarda ten un pigmento violeta escuro, que cambia de cor cando se mezcla cunha sustancia ácida ou alcalina, por eso se utiliza como indicador.
Os alumnos/as investigaron esta propiedade nas distintas mostras: Almax (medicamento), Aspirina (medicamento), bicarbonato de sodio, Volvone (produto de limpeza), amoníaco doméstico (produto de limpeza e quitamanchas), cemento, cal, cinza, viño branco, vinagre, zume de limón, leite, xabrón feito na casa, auga da billa, lixivia, gaseosa, deterxente, pasta de dentes, Aquarius, …) Tamén se pode utilizar calquera refresco ( Coca-cola, Fanta, Sprite,…), champú, xel de baño, alimentos…
Os resultados de pH obtidos , segundo a coloración das mostras, anotáronos nunha táboa.
pH> pH<
Adjunto | Tamaño |
---|---|
ph.jpg | 344.18 KB |
lombarda.jpg | 2.39 MB |