O planeta está con présa! Aproximandonos a pasos de xigante ao que os científicos chaman o Punto de Non Retorno*, urxe concienciarse de todo o dano que lle estamos producindo ao noso planeta, pero tamén da cantidade de solucións dispoñibles (e sinxelas) que están na nosa man para intentar resolvelo.
Os voluntarios e voluntarias de Greenpeace, Iago, Irene, Carmela, Sara e Alex, trataron temas de gran interese e actualidade ao longo das seguintes charlas:
Charla sobre Consumo Sostible; dirixida ao alumnado do Ciclo Superior e Medio de Cociña.
Charla sobre Contaminación; dirixida ao alumnado de 1ºESO, 3ºESO e Formación Profesional Básica
Charla sobre Transxénicos; dirixida ao alumnado de 4º ESO
Charla sobre a Crise da perda de Biodiversidade (a chamada Sexta Extinción en masa); dirixida aos alumnos de Bioloxía e Xeoloxía de 1º e 2º de Bacharelato
As charlas foron todo un éxito para o alumnado, o cal xa está desexando que volvan para seguir aprendendo e concienciándose da importancia de aportar o noso graniño de area ao coidado da Terra.
Dende o Departamento de Ciencias Naturais quérese agradecer o bo comportamento e a vosa disposición do alumnado durante actividade!
*Punto de Non Retorno: aquel momento no que a concentración de CO2 será tan alta na atmosfera que por moito que o intentemos será xa imposible deter as catástrofes asociadas ao cambio climático. É dicir, un efecto dominó climático sen precedentes e do cal descoñecemos a magnitude das consecuencias. Existen científicos que defenden que a día de hoxe xa sobrepasamos ese punto. Outros consideran que aínda contamos cun estreito marxe de actuación. Sexa como sexa, non hai tempo para debates, o planeta necesita que o proxemos XA!
Impulsado dende a Dirección Xeral de Pesca, Acuicultura e Innovación Tecnolóxica da Consellería do Mar, E dirixido ás Escolas e Centros de Formación de Hostalería. aborda de forma global, multidisciplinar e especializada o coñecemento e tratamento dos produtos do mar para os futuros profesionais deste sector. A proposta, ten en conta as necesidades específicas do sector hostaleiro, onde a formación continuada, o dominio e uso respectuoso dos recursos gastronómicos de proximidade e unha oferta de calidade diferenciada son craves para o éxito dos futuros modelos de negocios a emprender polos alumnos e por extensión para enriquecer o patrimonio gastronómico, cultural e turístico de Galicia, dando pulo ao sector primario e ao tecido industrial galego.
CALENDARIO DE SESIÓNS
PROMOCIÓN E DIFUSIÓN PRODUTOS DO MAR CENTROS FORMACIÓN HOSTALERÍA |
|||||||
IES FRAGAS DO EUME |
|||||||
DECEMBRO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
20/12/16 |
MARTES |
MAÑÁN |
Sesión Maxistral |
S1: Entorno Socioeconómico Sector Pesqueiro |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XANEIRO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
23/01/17 |
LUNS |
MAÑÁN |
Cociña ó vivo |
S6: A Cociña con Crustaceos e Conservas |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
FEBREIRO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
24/02/17 |
VENRES |
MAÑÁN |
Sesión Maxistral |
S3: Especies Pesqueiras Galicia |
6 HORAS |
9:00- 15:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MARZO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
14/03/17 |
MARTES |
MAÑÁN |
Cociña ó vivo |
S4: Cociña con Moluscos |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
31/03/17 |
VENRES |
MAÑÁN |
Sesión Maxistral |
S5: Compra Produtos Mar / Marcas |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ABRIL |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
19/04/17 |
MÉRCORES |
MAÑÁN |
Cociña ó Vivo |
S8: A Cociña Saudable |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
MAIO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
08/05/17 |
LUNS |
MAÑÁN |
Sesión Maxistral |
S7: Do Mar á Mesa de Forma Saudable |
6 HORAS |
9:00- 15:00 h |
|
19/05/17 |
VENRES |
MAÑÁN |
Cociña ó vivo |
S2: A Cociña con Peixe Fresco |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
XUÑO |
|||||||
DATA |
DÍA |
HORARIO |
SESIÓN |
TEMÁTICA |
DURACIÓN ESTIMADA |
HORARIO |
|
09/06/17 |
VENRES |
MAÑÁN |
Cociña ó vivo |
S9: Os Descoñecidos da Ría |
4 HORAS |
10:00-14:00 h |
1ª SESIÓN: Presentación das xornadas -Calendario de traballo- Sesión maxistral: entorno socioeconomico do sector pesqueiro en Galicia |
2ª SESIÓN: Sesión de cociña en vivo - Degustación e show cooking: A cociña con peixe fresco |
3ª SESIÓN: Sesión maxistral: Especies pesqueiras en Galicia. - Preparación, conservación e transformación dos produtos da pesca. |
4ª SESIÓN: Sesión de cociña en vivo - Degustación e show cooking: A cociña con moluscos bivalbos, gasterópodos e cefalópodos. |
5ª SESIÓN: Sesión maxistral: A compra dos produtos do mar para hostalería - O noso mar como marca: Denominacións de orixe, Selos e Marcas de calidade. |
6ª SESIÓN: Sesión de Cociña en Vivo. Degustación e Showcooking: A Cociña con crustáceos e conservas.
|
SESIÓN 7: Sesión Maxistral: Do Mar á mesa de forma saúdable. |
SESIÓN 8: Sesión De Cociña En Vivo. Degustación E Showcooking : A Cociña saúdable. |
SESIÓN 9: Sesión De Cociña En Vivo. Degustación E Showcooking : Os desconocidos Da ria, algas e especies de reciente explotación. Casos de Estudio. |
SESIÓN 10: Visita guiada: Porto de Vigo - Centro de Investigación de Tecnoloxías Avanzadas Da Conservación (CYTMA) - Planta piloto ANFACO--‐CECOPESCA - Instituto Galego de Formación en Acuicultura |
POÑENTES SESIONS MAXISTRAIS CHARLAS INFORMATIVAS |
`POÑENTES SESIÓNS DE COCIÑA EN VIVO SHOW COOKING |
POÑENTE 1: CARLOS SANTIAGO RUIZ BLANCO Dr. En Ciencias Químicas Coordinador Lexislativo en Anfaco – Cecopesca |
CHEF 1: XOAN CRUJERIAS (Restaurante A Estación – Cambre) 1 Estrella Michelín 1 Sol Repsol Grupo Nove |
POÑENTE 2: MARÍA LORENA FORMOSO ESTÉVEZ Licenciada en Ciencias e Teconoloxía dos Alimentos Máster en Ciencia e Tecnoloxía de Conservación de Produtos da Pesca Personal Técnico da área de Enxeñería, Innovación e Desarrollo Tecnolóxico. Asisntecia Técnica e Consultoría De Anfaco |
CHEF 2: HÉCTOR LÓPEZ (Restaurante España – Lugo) 1 Sol Repsol |
POÑENTE 3: MARÍA VAQUERO OTERO Licenciada en Veterinaria Experta en Seguridade E Hixiene Alimentaria Coordinadora da Área de Asistencia Técnica y Consultoría de Anfaco – Cecopesca |
CHEF 3: JAVIER RODRÍGUEZ PONTE “TAKY” (Catering Bokete - Coruña) Grupo Nove |
POÑENTE 4: MARTA AYMERICH CANO Licenciada en Ciencias Empresariais Responsable do Departamento de Comercio, Internacionalización e relación coa UE e Promoción de Anfaco - Cecopesca |
CHEF 4: FLAVIO MORGANTI (Restaurante Galileo – Ourense) (Restaurante Pura Vaca – Madrid) 2 Soles Repsol Q de Calidade Turística |
POÑENTE 5: IGNACIO BALBOA Licenciado en Medicina Xeral e Ciruxía Director/Presentador do programa “Falando de Saúde” – Correo TV Colaborador en Actividades de Promoción e Difusión dos productos do mar e da terra en eventos profesionais – Xunta de Galicia Presentador e colaborador de “A Revista” – RTVG ‐ Director es Radio / Libertad Digital |
CHEF 5: EMMA PINAL (Gastro-Bar O Birrán – Ribadavia) Coordinación Actividades Cocina |
Obxetivos principais:
- Fomento do consumo dos productos da pesca e da acuicultura entre ás áreas profesionais ligadas directamente ao produto ( cociña, restauración, servizos gastronómicos) e por extensión ao consumidor.
- Familiarizar aos futuros cociñeiros co mundo da pesca e da acuicultura para aumentar o seu coñecemento e interese por estes produto, dende un enfoque práctico e con aplicación real no seu entorno laboral.
- Achegar os estudantes ao coñecemento das distintas especies mariñas autóctonas disponibles en Galicia. ( propiedades nutricionais, vedas, estacionalidades, artes de pesca, etc..)
- Dar a coñecer os selos de garantía e marcas de calidade dos productos do mar que abalan e certifican orixe e calidades.
- Aprender a coñecer, manipular, conservar e preparar, os alimentos do mar dende o punto con hixiene, rendemento e respecto polo produto.
- Transmitir a importancia dos productos da pesca e da acuicultura na dieta en relación ás achegas nutritivas e como parte fundamental dunha dieta saudable e equilibrada.
- Converter ao sector hostaleiro en “prescriptores” de valor dos productos do mar.
ENTIDADES E ORGANISMOS COLABORADORES
COLABORACIÓNS en ACTIVIDADES:
Consello Regulador D.O.P Mexillón de Galicia
Consello Regulador de Agricultura Ecolóxica de Galicia
Anfaco - Cecopesca
Empresas Casos Prácticos: 27 Percebeiros,Obrador de Lamprea, Portomuiños, etc
COLABORACIÓNS en VISITAS:
Anfaco--‐Cecopesca
Porto de Vigo
Centro de Tecnoloxías Avanzadas de Investigación para a industria mariña e alimentaria (CYTMA)
Instituto Galego de Formación en Acuicultura (IGAFA)