Hábitos alimentarios
Que é unha dieta sa?
É unha dieta que proporciona niveis óptimos de nutrintes para o
mantemento e rexeneración do organismo, e baixos niveis de alimentos
perxudiciais para a saúde.
Todo o que inxerimos ao longo do día representa unha medicina ou un tóxico en potencia para o noso organismo.
Unha alimentación equilibrada ten unha ampla base de hidratos de carbono complexos (cereais integrais, pan, pasta, arroz integral, patacas, legumes, etc), moita froita e verdura (conteñen fibra, vitaminas e minerales), aceites vexetais non refinados e peixe azul. Alimentos como os lácteos, a carne e os ovos han de inxerirse de forma eventual. Outros, como o azucre ou os alimentos procesados industrialmente e as graxas saturadas, deben evitarse.
Todo o que inxerimos ao longo do día representa unha medicina ou un tóxico en potencia para o noso organismo.
Unha alimentación equilibrada ten unha ampla base de hidratos de carbono complexos (cereais integrais, pan, pasta, arroz integral, patacas, legumes, etc), moita froita e verdura (conteñen fibra, vitaminas e minerales), aceites vexetais non refinados e peixe azul. Alimentos como os lácteos, a carne e os ovos han de inxerirse de forma eventual. Outros, como o azucre ou os alimentos procesados industrialmente e as graxas saturadas, deben evitarse.
Alimentación e prevención
Unha alimentación correcta, variada e completa, unha dieta equilibrada, permite por unha
banda que o noso corpo funcione con normalidade (que cubra as nosas
necesidades biolóxicas básicas -necesitamos comer para poder vivir-) e
por outro, prevén ou polo menos reduce o risco de padecer certas
alteracións ou enfermidades a curto e longo prazo. Basta con recordar o
impacto que teñen na nosa sociedade as chamadas "enfermidades da
civilización": hipertensión, obesidade, diabetes, enfermidades
cardiovasculares, trastornos da conduta alimentaria e ata certos tipos
de cancro relaciónanse cunha alimentación desequilibrada. Non é,
normalmente, unha relación directa de causa-efecto, pero si supón un
dos factores que contribúe a aumentar o risco de aparición e
desenvolvemento de devanditas enfermidades. alimenticios
Unha dieta saudable caracterízase por:
-Ser variada. Debe estar constituída por diferentes tipos de alimentos,
xa que non existe ningún alimento que, por si mesmo, poida achegar
todos os nutrientes.
-Suficiente en enerxía e nutrientes para manter as funcións vitais e as actividades diarias, tanto físicas como intelectuais.
-Adaptada ás necesidades fisiolóxicas (embarazo, lactación, adolescencia?), rexión xeográfica, relixión e cultura.
-Equilibrada, Respectando as porcentaxes recomendadas dos distintos
nutrientes, sendo: os hidratos de carbono ou azucres 50-60%, as graxas
30-35% e as proteínas 10-15%