Alimentación e nutrición

Alimentación e nutrición.

Aínda que alimentación e nutrición se utilizan a miúdo como sinónimos, son termos diferentes xa que:
  • A alimentación comprende un conxunto de actos voluntarios e conscientes que van dirixidos á escolla, preparación e inxestión dos alimentos, fenómenos moi relacionados co medio sociocultural e económico (medio ambiente) e determinan en boa medida os hábitos dietéticos e estilos de vida.
  • A nutrición fai referencia aos nutrientes que compoñen os alimentos e comprende un conxunto de fenómenos involuntarios que ocorren tras a inxestión dos alimentos, é dicir, a dixestión, a absorción ou paso ao sangue desde o tubo dixestivo dos seus compoñentes ou nutrientes, e a súa asimilación nas células do organismo. A nutrición é a ciencia que examina a relación entre dieta e saúde.
Moitas enfermidades comúns e os seus síntomas poden ser preverse ou aliviarse moitas veces cunha boa nutrición; por isto, a ciencia da nutrición tenta entender como e cales son os aspectos dietéticos específicos que inflúen na saúde
Os nutrientes.

Os nutrientes son sustancias químicas importantes que aparecen nos alimentos e que efectúan diversas funcións vitais no organismo. Estas sustancias alimenticias posúen varias funcións importantes para o corpo humano:

  • enerxética, mediante a cal lle proporcionan ao corpo o combustible que necesita para producir enerxía;
  • plástica, mediante a cal proporcionan as sustancias coas cales se atopa formado o individuo co fin da construción e reconstrución dos tecidos corporais;
  • e reguladora, mediante a cal suplen as sustancias necesarias para a regulación das reaccións químicas que ocorren nas células.
Principais nutrientes
 
 
A auga é o compoñente máis importante do organismo, xa que constitúe o 65 % do peso corporal. Non hai vida activa sen auga.As funcións máis importantes da auga son:
  • É vehículo de transporte e disolvente de gran cantidade de sustancias, tanto as nutritivas como as dos produtos de refugallo.
  • Nela prodúcense a maioría das reaccións do metabolismo.
  • É a reguladora da temperatura corporal.
  • Dá flexibilidade e elasticidade aos tecidos (tendóns, ligamentos, cartílagos, etc), actuando como lubricante e amortiguador, especialmente nas articulacións.
Ademáis dos nutrientes, os alimentos conteñen substancias que non aproveitamos e que expulsamos ao exerior tras a dixestión. Unha é a fibra vexetal ou celulosa, que se encontra nas plantas. O noso corpo non a utiliza, pero ten un importante papel na dixestión, poi facilita o paso de materias polo tubo dixestivo.
 
 

Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Non-comercial 3.0