Hábitos alimentarios

Que é unha dieta sá? Que é unha dieta sá?

 

Que é unha dieta sa?

É unha dieta que proporciona niveis óptimos de nutrintes para o mantemento e rexeneración do organismo, e baixos niveis de alimentos perxudiciais para a saúde.

Todo o que inxerimos ao longo do día representa unha medicina ou un tóxico en potencia para o noso organismo.

Unha alimentación equilibrada ten unha ampla base de hidratos de carbono complexos (cereais integrais, pan, pasta, arroz integral, patacas, legumes, etc), moita froita e verdura (conteñen fibra, vitaminas e minerales), aceites vexetais non refinados e peixe azul. Alimentos como os lácteos, a carne e os ovos han de inxerirse de forma eventual. Outros, como o azucre ou os alimentos procesados industrialmente e as graxas saturadas, deben evitarse.
 
Alimentación e prevención
 
Unha alimentación correcta, variada e completa, unha dieta equilibrada, permite por unha banda que o noso corpo funcione con normalidade (que cubra as nosas necesidades biolóxicas básicas -necesitamos comer para poder vivir-) e por outro, prevén ou polo menos reduce o risco de padecer certas alteracións ou enfermidades a curto e longo prazo. Basta con recordar o impacto que teñen na nosa sociedade as chamadas "enfermidades da civilización": hipertensión, obesidade, diabetes, enfermidades cardiovasculares, trastornos da conduta alimentaria e ata certos tipos de cancro relaciónanse cunha alimentación desequilibrada. Non é, normalmente, unha relación directa de causa-efecto, pero si supón un dos factores que contribúe a aumentar o risco de aparición e desenvolvemento de devanditas enfermidades. alimenticios 

Unha dieta saudable caracterízase por:

-Ser variada. Debe estar constituída por diferentes tipos de alimentos, xa que non existe ningún alimento que, por si mesmo, poida achegar todos os nutrientes.
-Suficiente en enerxía e nutrientes para manter as funcións vitais e as actividades diarias, tanto físicas como intelectuais.
-Adaptada ás necesidades fisiolóxicas (embarazo, lactación, adolescencia?), rexión xeográfica, relixión e cultura.
-Equilibrada, Respectando as porcentaxes recomendadas dos distintos nutrientes, sendo: os hidratos de carbono ou azucres 50-60%, as graxas 30-35% e as proteínas 10-15%

 

Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Non-comercial 3.0