Alimentación e nutrición.
Aínda que alimentación e nutrición se utilizan a miúdo como sinónimos, son termos diferentes xa que:
- A alimentación comprende un conxunto de actos voluntarios e conscientes
que van dirixidos á escolla, preparación e inxestión dos alimentos,
fenómenos moi relacionados co medio sociocultural e económico (medio
ambiente) e determinan en boa medida os hábitos dietéticos
e estilos de vida.
-
A nutrición fai referencia aos nutrientes que compoñen os alimentos e comprende un conxunto de fenómenos involuntarios que ocorren tras a inxestión dos alimentos, é dicir, a dixestión, a absorción ou paso ao sangue desde o tubo dixestivo dos seus compoñentes ou nutrientes, e a súa asimilación nas células do organismo. A nutrición é a ciencia que examina a relación entre dieta e saúde.
Moitas enfermidades comúns e os seus síntomas poden ser preverse ou aliviarse moitas veces cunha boa nutrición; por isto, a ciencia da nutrición tenta entender como e cales son os aspectos dietéticos específicos que inflúen na saúde
|
Os nutrientes.
Os nutrientes son sustancias químicas importantes que aparecen nos
alimentos e que efectúan diversas funcións vitais no organismo. Estas sustancias alimenticias posúen varias funcións importantes para o corpo
humano:
- enerxética, mediante a cal lle proporcionan ao corpo o combustible que necesita
para producir enerxía;
- plástica, mediante a cal proporcionan as sustancias coas
cales se atopa formado o individuo co fin da construción e
reconstrución dos tecidos corporais;
- e reguladora, mediante a cal suplen as
sustancias necesarias para a regulación das reaccións químicas que
ocorren nas células.
|
Principais nutrientes
A auga
é o compoñente máis importante do organismo, xa que constitúe o 65 % do
peso corporal. Non hai vida activa sen auga.As funcións máis
importantes da auga son:
- É vehículo de
transporte e disolvente de gran cantidade de sustancias, tanto as
nutritivas como as dos produtos de refugallo.
- Nela prodúcense a maioría das reaccións do metabolismo.
- É a reguladora da temperatura corporal.
- Dá flexibilidade e
elasticidade aos tecidos (tendóns, ligamentos, cartílagos, etc),
actuando como lubricante e amortiguador, especialmente nas
articulacións.
Ademáis dos nutrientes, os
alimentos conteñen substancias que non aproveitamos e que expulsamos ao
exerior tras a dixestión. Unha é a fibra vexetal ou celulosa,
que se encontra nas plantas. O noso corpo non a utiliza, pero ten un
importante papel na dixestión, poi facilita o paso de materias polo tubo
dixestivo.
|