Guión

Completa os pasos deste guión:

Reactivos e material

 Calorímetro  Termómetro     Probeta de 100 mL  Probeta de 200 mL  
Vaso de pptdos Vidro de reloxio  Espátula  Variña de vidro
Disolución de HCl 0,5 M  Disolución de NaOH 0,5 M Hidróxido sódico en lentellas

 

A. MEDIDA DA ENTALPÍA DE DISOLUCIÓN DO NaOH (s) EN AUGA (∆Ha)

1. Pesa o vaso de precipitados limpo e seco.            m(vaso) =

Verque nel 200 mL de auga medidos coa probeta. Mide e anota a temperatura inicial.  Ti =

2. Pesa con exactitude unha cantidade próxima a 4 g de NaOH nun vidrio de reloxio e bótaos no vaso de precipitados, axitando coa varilla ata disolución completa, tendo o vaso apoiado na mesa e suxeitándoo polo borde superior coa mán. Introduce o termómetro na disolución e anota a temperatura máis alta acadada.                             m(NaOH) =                                  Tf =

3. Realiza os cálculos:

masa de disolución (agua + NaOH) =                                 ∆T =

q absorbido pola disolución = q1 = ce(agua) . m(disolución) . ∆T =

q absorbido polo vaso = q2 = ce(vaso) . m(vaso) . ∆T =

q total absorbido = q1 + q2 =

número de moles de NaOH =

entalpía de disolución por mol de NaOH disuelto = Ha =

 

 

B. MEDIDA DA ENTALPÍA DE NEUTRALIZACIÓN NaOH (aq) + HCl (aq) (∆Hb)

1. Pesa o vaso de precipitados limpo e seco.                                                             m(vaso) =

Verque nel 100 mL de NaOH 0,5 M medidos coa probeta. Anota a temperatura inicial.  Ti =

2. Mide coa probeta limpa e seca 100 mL de HCl 0,5 M, procurando que a súa temperatura sexa a mesma que a da disolución de NaOH .

3. Verque o contido da probeta sobre o NaOH do vaso de precipitados. Axita coa variña e anota a temperatura máxima acadada. Tf =

4. Realizar los cálculos:

masa das disolucións = ∆T =

q absorbido poa disolución = q1 = ce(agua) . m(disolución) . ∆T =

q absorbido polo vaso = q2 = ce(vaso) . m(vaso) . ∆T =

q total absorbido = q1 + q2 =

número de moles de NaOH =

entalpía de neutralización por mol de NaOH = Hb =

 

 

 

Licenciado baixo a Licenza Creative Commons Recoñecemento Compartir igual 4.0